13 Temmuz 2012 Cuma

BORDEAUX




Rotamız, InterRail yapmış bir çok gezgin için biraz tuhaf geliyor; biliyoruz. Neden? Bordeaux ve Toulouse genelde InterRail'cilerin klasik rotasında yok... Biz bir de Paris'i sadece geçiş noktası olarak kullanıp Brugge'den Bordeaux'ya gitme niyetindeyiz; daha doğrusu niyetindeydik:) Yoldayken bazen planlar değişir; yaşayanlar bilir. Bizde de öyle oldu. Brugge'de tren istasyonundaki görevlilerden aldığımız bilgi doğrultusunda Bordeaux'ya Paris yerine Fransa'nın Lille şehrinden hızlı trenle 5,5 saatte ulaşacağımızı öğreniyoruz. Bu şekilde çok görmek istediğimiz Bordeaux için fazladan yarim gün daha kazanıyoruz. Tabi bu tren araştırması kısmında yusuf yusuf olmadık değil. Bunun detaylarını eve dönünce dostlara anlatırız;)





Önceden rezervasyon yaptırmadığımız için güneye akan Fransızlar ve turistlerden dolayı sabah treninde yer yok:/ Neyse sonuçta Bordeaux'ya saat 20:45'te varıyoruz. Burada bir ek bilgi verelim: Bordeaux'da hostel yerine otelde kalıyoruz; fiyatlar gayet uygun. 2 gece için kişi başı 55€.



Bu güzel şehir bizi bizden alıyor desem hiç de abartmış olmam. Sarı sıcak taş evler, şaraplar şaraplar şaraplar, geniş meydanlar, insanı boğmayan ve yaşam alanına saygılı mekanlar, hemen sağa ya da sola saptığında daracık eski sokaklar, çok güzel korunmuş yapılar ve tabi ki sahip çıkılan tarih...  



Gidip gördüğüm yerlerle ilgili "Eskilerin bıçkın delikanlısı" gibi bir benzetme kullandıklarım arasında 1) Napoli, 2) Genova ve 3) Bordeaux oldu. Çekici, bir parça ürkütücü, gizemli, her an bir olaya hazır, masa başında sevdiği kadını karşısına almış da güzel bir şarap eşliğinde ağzı iyi laf yapan ve samimi cinsinden sanki. Liman şehirleri nedense bende bu tür duygular yaratıyor sanırım.


Bordeaux, çok sevdim seni:)


Oysa diğer taraftan okuduğum bir de şato kültürü, uçsuz bucaksız üzüm bağları var ki o da apayrı güzel olmalı. Bir sonraki sefere sadece bunlar için geleceğim...




Yolu buraya düşecek olan sevgili gezgin! Bordeaux'yu araştırıp da geleceksin; eminim. Ancak bizden de ufak tefek bilgiler belki destek olur sana. Paylaşalım bakalım:  



Fransa'nın güneybatısında Akitanya bölgesinin Gironde departmanında yer alıp, tarihi bir liman şehri olmasından dolayı UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmakta olan Bordeaux'da 8.yy'dan beri şarap üretilmektedir. Bu nedenle ve kalitesinden dolayı da şarabın başkenti olduğu rivayet edilir. Biz nereleri gördük, hissettik peki Bordeaux'da Fransızca isimleriyle verelim; tabi telefonumun harf seçeneği el verdiğince:





• Monument Aux Gırondins
• Grand Theatre
• Cathedrale St Andrea
• Tour Pey Berland
• Miroir D'Eau
• Place des Quinconces
• Musee Du Vın Et Du Negoce (Şarap Müzesi)
• Porte Cailhali
• Grosse Cloche
• Fleche St Michela
• Marche Aux Puces
• Port de Pierre


Yetti mi bize peki? Tabi ki hayır. Bir sonraki sefere şatolar var daha önce de dediğim gibi... 

Mis mis...


Dip not: Tabi ki deli gibi pahalı olanları var ama süpermarkette inanılmaz ucuz fiyatlara Bordeaux ödüllü şarapları bulup, alabilirsin. Biz aldık:) Benden söylemesi;)



-Arzu-













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder